3 Aralık 2009 Perşembe

Turks in Europe / Avrupa Türkleri 2

Önceki yazıda Avrupa Türkleri ile şimdiye kadar hazırlana en kapsamlı İngilizce kitabın basım hazırlıklarının devam ettiğini yazmıştım. Kitapta yer alacak makalelerden bazılarını da yazarları ile belirtmiştim. Bu hafta da yirmi üç orijinal makalenin yer alacağı bu kitapta yer alacak diğer makaleler hakkında bilgi vereceğim ve nasıl bir tanıtım faaliyetin yapılacağından kısaca bahsedeceğim.

Önce makalelerden başlayalım. Geçen hafta da belirttiğim giib kitap dört ana bölümden oluşuyor. İlk iki bölümün makale ve yazarlarını geçen hafta vermiştik. İlk bölüm genel bilgiler içeren ikinci bölüm ise daha çok gençler üzerine yoğunlaşıyor demiştik.

Kitabın üçüncü bölümü aile ve kadın konusuna odaklanıyor. İsveç, Almanya ve İngiltere üzerine yoğunlaşan makaleler, yeni kültürel ortamlarda Türk aile yapısında ve kadınların geleneksel rollerindeki değişimleri açıklamaya çalışıyor. Bu makeleler alan araştırmaları bulgularına dayaı olarak kimlik, kültür, dil ve İslam gibi unsurların kadınlarımızın hayatını nasıl etkilediğini ele alıyor.

Özellikle Türk ve İsveç kadınlarının anneliğe geçişte yaşadıklarını karşılaştırmalı olarak ele alan makale ve Almanya'daki Türk kadınların dinle ilişkilerinin aldığı yeni boyutları analiz eden makaleler okumaya değer. Kitabın Turkish women between tradition and modernity adını taşıyan üçüncü bölümünde yer alan makale başlıkları ve yazarları şöyle sıralayabiliriz.

Starting a Family: a comparison of transition to parenthood for new parents with Swedish and Turkish background / Mona Fransehn and Margareta Back-Wiklund; Immigrant Women within Swedish Language Instruction: Contradictions and Transgressions / Marie Carlson; Transition from the Traditional to the Modern: Islam and Turkish Women in Germany / Nezahat Altuntas; Reconstruction of Identities: A Case Study of Refugees from Turkey / Secil Erdogan.


Kitabın dördüncü bölümü diğer bölümler gibi hepimizi yakından ilgilendiren Türkiye Avrupa Birliği ilişkilerini ele alıyor. Burada dikkat çekilmesi gereken şey Avrupa Türklerinin Türkiye ve AB ilişkileri söz konusu olduğunda nasıl bir rol oynayacakları konusunun makalelerin merkezi konusu oluşudur.

Acaba Avrupalı Türkleri AB kimliğini nasıl algılıyor, Türkiye'nin AB'ye yakınlaşması ve üyeliği konusunda nasıl bir rol üstlenebilirler, acaba Avrupalı Türkler Türkiye ve AB arasında bir köprü olabilir mi, son yıllarda artan Türkiye karşıtlığının azaltılmasına katkıda bulunabilirler mi gibi bir dizi sorunun cevabını Turks and Turkey-EU Relations başlığını taşıyan dördüncü bölümde yer alan makalelerde bulmal mümkün.

Dördüncü bölümde yer alacak makale başlıkları ve yazar isimleri ise şöyle;
Euro-Turks and the European Union: Migration, Islam and the Reign of Fear / Ayhan Kaya; The Growing Strength of Euro-Turks in Pro-Turkish and Euro-Skeptical Sweden / Sven E O Hort; Image of Turkey and Perception of European Identity among Euro-Turks in Holland / Talip Kucukcan ve Veyis Gungor; Turkish Organizations in Germany and the European Union / Yusuf Adiguzel; Understanding Turkish Cypriot Entrepreneurship in Britain / Gozde Inal, Mustafa F. Ozbilgin ve Mine Karatafl-Ozkan; Portrayal of Turkey in the British Media: From the Perspective of Turkey and EU Relations / Yusuf Devran; Turkey, the European Union and Europe's Anti - Corruption Discourse / Tim Jacoby.

Bir önceki yazımızla bu haftaki yazıyı yana koyduğunuzda Turks in Europe başlığı ile önümüzdeki günlerde çıkacak kitabın ne kadar hacimli ve ayrıca içi dolu dolu olduğunu görmüş olacaksınız. Kitabın basılması tabiki yetmez. Ayrıca kitabı tanıtmak ve mümkün olduğunca geniş kitlelerin yararlanması için her okulun kütüphanesine ve hatta Türklerin yoğunlukta yaşadığı mahallelerdeki kütüphanlere de ulaştırmak gerekiyor. Bu manada her okuyucumuza görec düşüyor demektir.

Biz de editörler ve yayıncılar olarak Brüksel, Amsterdam, Londra ve Paris başta olmak üzere etkin merkezlerde Turks in Europe kitabını en üst düzeyde tanıtmaya çalışacağız. Sizden tek istediğimiz kitap çıkınca duyurusunu yapmanız, tanıdığınız yabancılara tavsiye etmeniz ve gittiğiniz kütüphanelere aldırmanız. Kitabı yaşatmanın ve Türkleri daha iyi tanıtmanın en etkin aracı siz olmalısınız.

Hiç yorum yok:

Endonezya’da yeni hükümetin öncelikleri hangi konular?

Nüfus bakımından dünyanın en büyük dördüncü ülkesi olan Endonezya, 280 milyonluk nüfusu ile en büyük İslam ülkesi. G20 üyesi olan Endonezya ...