YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan ile birlikte 2009 yılında yaptımız ziyaretlerin bir kısmı Washington ve Michigan'da gerçekleşti. Bu yazıda ziyaretler sırasında neler olup bittiğine ilişkin bilgileri paylaşmak istiyorum sizinle. Önce gidiş amacımızı belirteyim. Hem çok önemli bir konferansa katılmak hem de bazı üniversiteler ile çeşitli alanlarda işbirliği müzakereleri ve protokolleri yapmayı amaçlıyorduk. Amacımıza büyük oranda ulaştık.
İngiltere’de yüksek lisans ve doktora yaptığım için bu ülkenin yükseköğretim sistemi hakkında detaylı bilgilere sahibim. ABD için aynı şeyi söyleyemem. Bu nedenle her gidişte yeni şeyler öğreniyorum.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan Chicago Üniversitesinde doktora yaptığı için ABD’deki sistemi yakından tanıyor ama aradan geçen yıllar içinde beliren yeni eğilimlerin görülmesi açısından bu ziyaret onun için de yararlı oldu. Ama asıl Türk ve ABD üniversiteleri arasında önümüzdeki yıllarda daha da gelişecek olan işbirliğinin temellerinin atılması oldu.
Türk Üniversiteleri Dünyaya Açılma Arayışında
ABD ziyareti sırasında Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasında eğitim, bilim ve araştırma alanlarındaki işbirliğinin artırılması amacıyla bir dizi görüşmeler gerçekleştirdi. Türk ve ABD üniversiteleri arasında ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde öğrenci değişimi ve öğretim üyelerinin ortak araştırma projeleri geliştirmelerinin teşviki başta olmak üzere bir çok konuda yetkili kuruluş temsilcileri ile yaptığı görüşmelerde Prof. Özcan, Türk Yükseköğretim sisteminin imkanlarını anlatarak stratejik konumu itibariyle Türkiye’nin bir cazibe merkezi haline geldiğini belirtti.
ABD Üniversiteleri İle Özel Görüşmeler
Amerika Eğitim Konseyi’nin (American Council on Education) Vaşington’da düzenlenen doksan birinci yıllık toplantısına katılan YÖK Başkanı Prof. Özcan, ABD yükseköğretim sisteminin karşılaştığı sorunlar hakkında bilgi aldı ve yükseköğretim alanındaki yeni eğilimlere ilişkin gözlemlerde bulundu. Prof. Özcan, konferansa katılan ABD’nin önemli üniversite rektörleri ile görüşerek iki ülke arasındaki eğitim ve araştırma alanlarındaki ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini dile getirdi.
Louisiana Devlet Üniversitesi’nden Dr. Astrid E. Merget, California Devlet Üniversitesi’nden Dr. Donald Taylor ve Dr. Chevelle Newsome ile Minnesota Devlet Üniversiteleri ve Kolejleri’nden Dr. Earl H. Potter ile yapılan özel görüşmelerde ön lisans ve lisans düzeyinde çift diploma programları geliştirilmesi, uzaktan eğitim programları başlatılması, Türkiye’de daha etkin İngilizce dil eğitimi konusunda uzman değişimi, Türkiye’de doktora yeterlilik sınavını veren araştırma görevlilerinin bir yıl süreyle ABD’ye gönderilmesi gibi konular gündeme getirildi.
ABD Eğitim Bakanı Arne Duncan’ın konuşmacı olarak katıldığı oturuma da davet edilen Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Vaşington’da Yükseköğretim Akreditasyon Konseyi Genel Başkan Yardımcısı Dr. Judith Wilde ile görüşerek kalite güvencesi ve dış denetim konularında bilgi aldı ve ABD Dışişleri Bakanlığı Eğitim ve Kültürel İşler Müsteşarlığını ziyaret ederek yetkililerle görüş alışverişinde bulundu.
MUCİA İle İşbirliği Anlaşması
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Illinois Üniversitesi, Michigan Devlet Üniversitesi, Minnesota Üniversitesi, Ohio Devlet Üniversitesi ve Purdue Üniversitesinin oluşturduğu Midwest Universities Consortium in International Activities isimli kuruluş ile bir işbirliği protokolü imzaladı.
İmza törenine katılan Michigan Devlet Üniversitesi Rektörü Lou Anna K. Simon ve MUCİA Başkanı Dr. Philip R. Smith yaptıkları konuşmalarda imzalanan protokolün Türkiye ve ABD üniversiteleri arasında yeni işbirliklerinin kurulmasına imkan sağlayacağını belirtti.
Türkiye her alanda olduğu gibi Yükseköğretim alanında da dış dünyaya ve rakebete açılıyor. Kim bilir belki Avrupalı Türkler de önümüzdeki yıllarda çocuklarını Türk üniversitelerinde okutmaya başlar. Eğer yukarıda atılan adımların arkası gelirse gelecekte Türk üniversiteleri cazibe merkezine gelmemesi için hiçbir neden yok.
Bu Blogda ekonomik büyüme potansiyeli ile küresel jeopolitik gelişmelerde etkisini artıran ASYA'dan gözlemler paylaşmaya çalışacağım. Pergelin sabit ucu dünyanın dördüncü, İslam Dünyası'nın en büyük nüfusuna sahip Endonezya'da olacak.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Endonezya’da yeni hükümetin öncelikleri hangi konular?
Nüfus bakımından dünyanın en büyük dördüncü ülkesi olan Endonezya, 280 milyonluk nüfusu ile en büyük İslam ülkesi. G20 üyesi olan Endonezya ...
-
Prof. Dr. Talip Küçükcan Yükseköğretim bütün ülkeler için stratejik bir alan ve önemli bir ekonomik sektör. Üniversiteler nitelikli insan ...
-
Türkiye ve Endonezya arasındaki ikili ilişkiler olumlu ilerliyor. İki ülke arasında 2022 yılında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi ...
-
Prof. Dr. Talip Küçükcan Endonezya Küreselleşme diye tanımladığımız olgu, soyut anlamda fiziki sınırları aşan bir hareketlilikle devam e...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder