3 Aralık 2009 Perşembe

Türklerin hayata ve geleceğe dair beklentileri? Sorunlara Yaklaşımları?

Bu hafta ve bir sonraki yazımızda Erobarometer adıyla bilinen raporun sonuçlarını sizinle paylaşacağım. Daha sonraki haftalarda ise Bağımsız Türkiye Komisyonu’nun kaleme aldığı “Avrupa’da Türkiye, Kısır Döngüyü Kırmak” başlıklı 2009 raporunu tartışacağım.

Erobarometer, Avrupa Birliği’nde Kamuoyu araştırma sonuçlarını içeriyor. Bahar aylarında yapılan geniş kapsamlı kamuoyu araştırmasının conuncusu yenilerde yayınlandı. Şimdi bu araştırmanın Türkiye ile ilgili kısmını beraber gözden geçirelim.

Araştırmanın ilk soruları hayattan ne kadar memnunuz sorusuna odaklanıyor. “Genel anlamda hayatından memnun olduğunu belirtenlerin Türklerin yüzdesi güz 2007’de %70’e düşmüş, bahar 2008’de ise daha da gerileyerek %63 düzeyinde kaydedilmişti. %33’lük bir kesim hayatından memnun olmadığını belirtmektedir. Bahar 2009’da, hayattan memnuniyet %2 daha gerileyerek %61 olarak gerçekleşmiştir”.

Gelecek hakkında beklentiler de raporda yer alan konular arasında bulunuyor. Son yapılan Eurobarometre anketlerinde, “Türkiye kamuoyunun genel olarak gelecek 12 aya ilişkin mali ve ekonomik değerlendirmelerinin AB kamuoyuna güre sürekli daha iyimser olduğu görülüyor. Bahar 2008 itibariyle, bu iyimserlik trendi bozulmaya başlamış görünüyor. Güz 2008’de, sadece %24’lük bir kesim (AB’de %24) gelecekte iyi bir yaşam beklediğini belirtmişti. Bahar 2009’da, gelecek 12 ayla ilgili olumlu fikir beyan edenlerin oranı Türkiye’de %30’a AB’de ise %27’ye yükselmiş durumda. Ekonomideki gelişmelerle ilgili olarak, Türkiye’de ve AB’de sadece %25’lik bir kesim (bahar 2008’deki %15 yükselerek) iyimser beklentiler içinde” olduğunu belirtiyor



ÜLKENİN EN ÖNEMLİ SORUNLARI HANGİLERİ?

Türkiye’nin önemli sorunlarının neler olduğu konusunda halkın görüşlerinde farklılıklar gözleniyor. “İşsizlik ve ekonomik koşullar Türkiye’de %67 ve %34, AB’de ise %49 ve %42 ile gündemin başında gelmektedir. Türkiye kamuoyuna göre, terör %42 ile (güz 2008’de %68) gündemdeki en önemli ikinci sorun olarak belirtilirken, AB ülkeleri için bu rakam sadece %5’tir. AB ülkelerinde ekonomik sorunlar da daha fazla endişe kaynağı olmaya başlamıştır. İlginçtir ki, Türkiye’de emeklilik, konut, göç, sağlık hizmetleri ve eğitim sistemi gibi çok bahsedilmeyen konuların hepsi AB ülkelerinde önemli konular arasında gösterilmektedir.”



HANGİ KURUMLARA DAGA FAZLA GÜVENİYORUZ?

Araştırma sonuçlarına göre siyasi kurumlara güven gittikçe artıyor. Bunun en temel göstergeleri arasında Türkiye’deki siyasi katılımın oranının yüksekliği ve son yıllarda sivil-asker dengesi kurulmasına yönelik çaba ve reformlar sayılabilir. Rapor göre “AB ülkeleriyle karşılaştırıldığında, Türkiye’de siyasi kurumlara duyulan güvenin nispeten daha yüksek olduğu görülüyor. Hükümete, parlamentoya ve siyasi partilere duyulan güven düzeyinde, bahar 2008’le karşılaştırıldığında artış söz konusu. Mahkemelere ve yargı sistemine duyulan güven, AB’deki %48’lik oranın 15 puan üzerinde seyretmektedir.” Demek ki devlet kurumları hala saygın ülkemizde.



AB ÜYELİĞİ HAKKINDA NE DÜŞÜNÜYORUZ?









Türkiye’de AB üyeliği tartışmalar bazen alevlenir, bazen söner. Heyecan kimi zaman yükselir kim zaman azalır. Bugün geldiğimiz noktada yani 2009 baharında, üyeliğin “iyi bir şey” olacağını ifade edenlerin oranındaki azalma durmuş ve oran biraz yükselerek %48 düzeyinde çıkmıştır (güz 2008’de %42). Bununla birlikte, Türk kamuoyunun %57’si (güz 2008’de %48) AB’ye üyeliğin Türkiye’ye fayda sağlayacağını ifade etmektedir.

Geçmişe oranla AB’ye verilen destek her halukarda düşük sayılır. Çünkü Türkiye’de %80’lere çıkan bir destek vardı geçmişte ama AB’nin ikiyüzlü politikaları yüzünden bu geriledi. Ancak AB yine de önemli bir proje olarak görülüyor halkın gözünde. Toplumun yarısından fazlası destek veriyor üyeliğe. Bu da siyasi kurumların konuya ciddiyetle eğilmesi gerektiğini gösteriyor. Haftaya toplumun AB algısını tartışacağız.

Hiç yorum yok:

Endonezya’da yeni hükümetin öncelikleri hangi konular?

Nüfus bakımından dünyanın en büyük dördüncü ülkesi olan Endonezya, 280 milyonluk nüfusu ile en büyük İslam ülkesi. G20 üyesi olan Endonezya ...