3 Aralık 2009 Perşembe

Bir Türkün büyük başarısı…

Sözünü ettiğimiz Türk, İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Genel Sekreteri Profesör Ekmelerdin İhsan oğlu… Dünya çapında bir bilim adamı, araştırmacı, yazar, düşünür ve nihayet İKÖ Genel Sekreteri olarak yönetici. Profesör İhsan oğlu çok sayıdaki araştırma ve yayınları ile bilim tarihine yaptığı katkılarından dolayı Bilim Tarihinin Nobel'i sayılan Kore Madalyası ilk layık görülen Türk olarak göğsümüzü kabarttı. Uluslararası Bilim Tarihi Akademisi tarafından iki yılda bir verilen Kore Madalyası, bilim tarihi alanında sıra dışı ve çığır açan çalışma yapan bilim insanlarına layık görülüyor.

Bu yıl ki ödül Profesör İhsanoğlu’na 25 yıldır üzerinde çalıştığı, "Osmanlı Bilim Tarihi"nin anlatıldığı 15 ciltlik eseriyle layık görüldü. Bu büyük başarı aynı zamanda Türk bilim dünyasının balarısı olarak tarihe geçecek. Nitekim geçen hafta Paris’te madalya ve ödülünü alan Profesör İhsan oğlu, madalya ve ödülü bütün Türk bilim adamları adına aldığını ifade ederek ödüle layık görülen çalışmanın gün yüzüne çıkmasında diğer bilim insanlarının da katkılarını takdir etmişti.

Profesör İhsan oğlu, İKÖ Genel Sekreterliği gibi zor ve çetrefilli bir göreve seçilmeden önce kısa adı IRCICA olan araştırma kurumunun kurucu Genel Direktörü idi. İKÖ’ye bağlı bu kurumu yirmi yılı aşkın bir süre yöneten İhsan oğlu çok sayıda araştırmaya imza attı ve onlarda uluslar arası toplantı düzenleyerek Osmanlı Türklerinin bilim, düşünce ve teknolojiye katkılarını bütün dünyaya anlatmaya çalıştı. Ve nihayet bu katkılarının dolayı Kore Madalya’sı ile ödüllendirildi. Bu ödül sayesinde Türk bilim adamlarının ismi en saygın çevrelerde anılmaya başladı.

Bu büyük Türk bilim adamını hepimizin yakından tanıması, eserlerini okuması ve genç kuşaklara aktarması gerek. Bu bir görevdir çünkü Türk toplumu olarak bu tür başarı hikayelerine ihtiyacımız var. Bakın Vikipedi adındaki Internet ansiklopedisi bu büyük bilin insanını nasıl tanıtıyor.

Ekmelerdin İhsan oğlu, İslam Konferansı Örgütü genel sekreteridir. 1943 yılında Kahire'de doğan İhsanoğlu'nun bilim tarihi, Türk kültürü, İslam dünyası hakkında değişik dillerde çok sayıda eseri mevcuttur. İhsan oğlu, Mısır Ayn Şems Üniversitesi Fen Fakültesi'nden mezun olduktan sonra El Ezher Üniversitesi'nde akademik hayata başladı. Türk kültürünü küçük yaşta aile çevresinde tanıyan İhsan oğlu, Kahire Milli Kütüphanesi'nde ve Ayn Şems Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde Osmanlı kültürü ve edebiyatı ile ilgili araştırma ve eğitim çalışmaları yaptı.

1974'te Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi'nde doktorasını tamamladıktan sonra, İngiltere'de Exeter Üniversitesi'nde doktora sonrası çalışmalar yaptı. İslâm ve Batı kültürüyle yakından teması olan İhsan oğlu, 1984'te profesör oldu. Prof. İhsan oğlu, İslâm Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi'nin genel direktörlüğünün yanı sıra İÜ Edebiyat Fakültesi Bilim Tarihi Bölümü ile Türk Bilim Tarihi Kurumu'nun başkanlığını ve İÜ Bilim Tarihi Müze ve Dokümantasyon Merkezi müdürlüğü görevlerinde bulundu.

UNESCO ve Harvard Üniversitesi'ndeki görevlerinin yanı sıra millî ve uluslararası birçok bilim kurumunun üyesi olan İhsan oğlu, bilim ve eğitim tarihine katkı ve hizmetlerinden dolayı birçok ödül aldı. Prof. Dr. İhsan oğlu, Türkiye Devlet Üstün Hizmet Madalyası, Ürdün Birinci Derece İstiklal Madalyası, İKÖ Şeref ve Liyakat Sertifikası ile Mısır Cumhuriyeti Liyakat Nişanı ile ödüllendirildi.

Sayın İhsanoğlu’na sağlıklı ve uzun ömürler diliyor, başarılarının bizim için örnek oluşturmasını temenni ediyorum.

Hiç yorum yok:

Endonezya’da yeni hükümetin öncelikleri hangi konular?

Nüfus bakımından dünyanın en büyük dördüncü ülkesi olan Endonezya, 280 milyonluk nüfusu ile en büyük İslam ülkesi. G20 üyesi olan Endonezya ...