8 Ekim 2024 Salı

Türkiye-Endonezya ilişkilerinde yeni dönem: Endonezya'daki yeni iş imkanları hangileri?

Türkiye ve Endonezya arasındaki ikili ilişkiler olumlu ilerliyor. İki ülke arasında 2022 yılında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi kuruldu. Son bir yılda üst düzey görüşmeler hız kazandı, iş dünyası, üniversite ve düşünce kuruluşlarının Türkiye ve Endonezya ilişkilerine ilgisinde belirgin bir artış gözlendi. 

Endonezya’nın 8. Cumhurbaşkanı seçilen Sayın Prabowo Subianto Temmuz ayı sonunda Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanımız Sayın Hakan Fidan ve Savunma Bakanımız Sayın Yaşar Güler ile Ankara’da önemli görüşmeler gerçekleştirdi. Bu görüşmelerin hemen ardından Savunma Bakanımız Sayın Yaşar Güler ve akabinde Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanımız ve beraberinde 12 büyük şirketimizin yöneticileri Cakarta’da Sayın Prabowo Subianto ve ilgili diğer yetkililer ile görüştü. 

Türkiye ve Endonezya arasındaki üst düzey ilişkilerin olumlu seyri iki ülke arasındaki savunma, ticaret ve turizm gibi alanlardaki ilişkilerin de genişlemesi ve derinleşmesine zemin hazırlıyor.

Endonezya 280 milyonu aşan nüfusu ve dünyanın 16. Büyük ekonomisi ile iş insanları önemli potansiyeller barındırıyor. Endonezya ekonomisi her yıl % 5 oranında büyüyor. Yıllık enflasyon oranı da % 4 civarında seyrediyor. Bu çerçevede Türkiye’deki iş insanlarının ilgisini çekebilecek ve son günlerde en çok gündeme gelen üç sektöre değinmek yerinde olacak.

Konut ve İnşaat Sektörü: Endonezya’da her yıl üç milyon ev/konut inşa edilmesi planlanıyor. Bunun bir milyonu büyük yatırımcılar, diğer 2 milyonu da daha küçük ölçekli şirketlerce yapılacak.

Gıda Sektörü: Hükümet milyonlarca öğrenciye bir öğün ücretsiz yemek verecek. İlk yıl deneme amaçlı ve sınırlı sayıda öğrencinin yararlanacağı yemek dağıtımı bütün ülkeye yayıldığında yıllık 25 milyar dolarlık bir bütçe ayrılacak. Bu noktada yerel kaynaklardan sağlanmasında sınırlılıklar olan ürünlerin ithal edilmesi söz konusu. Hali hazırda en çok öğrencilere dağıtılacak pakette yer alacak sütün tedariki gündemde. Süt üreticilerinin ilgi duyabileceği uzun vadeli bir program bu.

Altyapı sektörü: Cakarta’nın kuzeyine okyanustan gelebilecek su taşkınlarına karşı büyük bir duvar örülmesi tartışılıyor. İlk evre inşaatın bütçesi 10 milyar dolar olacak. Projenin tümünün 60 milyar dolarlık bir bütçeye mal olacağı öngörülüyor. Bu da yine büyük şirketlerin ilgisini çekebilecek uzun vadeli bir proje olarak karşımıza çıkıyor.

Yukarıdakilere ek olarak enerji, maden, sağlık vb. alanlarında da büyük fırsatların olduğunu belirtmekte yarar var.


Talip Küçükcan

@tkucukcan

 


Hiç yorum yok:

Türkiye-Endonezya ilişkilerinde yeni dönem: Endonezya'daki yeni iş imkanları hangileri?

Türkiye ve Endonezya arasındaki ikili ilişkiler olumlu ilerliyor. İki ülke arasında 2022 yılında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi ...